От днес в тъмночервената зона влизат още две области - Бургас и Варна.
 
Пик на заболели между двата празника и стремглаво нарастване на случаите след Нова година, показва равносметката на здравните власти в Бургас. Сред заболелите има и много деца.

В единственото инфекциозно отделение в областта, в което се лекуват деца с коронавирус, от 15 легла 11 са заети. Най-малкият пациент е бебе на 1 месец.

Снимка: bTV

Цялото семейство на Георги се заразява по Коледа.

"С малко бебенце сме, болно е вътре, с майката, днес вдигна висока температура, след това дойдохме тук, приеха ни веднага по спешност. В момента е добре. За Коледа се събрахме, от баща ми тръгна всичко… сега сме всички болни", казва Георги Димитров – баща на 3-месечно бебе с коронавирус.
 
Макар и болен, Димитров идва по два пъти на ден до болницата, за да носи храна на семейството си.  

"Няма кой друг да им остави багаж… храна, дрехи, вода, абсолютно всичко - аз трябва да нося", споделя мъжът. 

"Много деца е имало, доколкото ми казаха колежките… най-вероятно ходене по гости, събиране по празници, много хора, пълен е триажът", казва Дима Събева - медицинска сестра, триажен център.

Снимка: bTV

"Отново температура, болки в гърлото - всички характерни симптоми за една вирусна инфекция. Повечето са развили пневмония, за да постъпят при нас и част от тях са и на кислородолечение“, обясни д-р Светослав Тодоров - зам.- директор, УМБАЛ-Бургас.

На този етап свободни легла за пациенти с COVID-19 има, уверяват от лечебното заведение.

Заради повишаване на случаите от здравната инспекция в Бургас обмислят свикване на кризисен щаб и евентуално увеличаване на леглата. Очаква се това да стане следващата седмица.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!