След скандала с машините за местния вот депутатите изслушаха в комисия  председателят на ДАНС Пламен Тончев. Изслушването продължи над час на закрито заседание.

Като основен акцент – компрометирани ли са били машините и имал ли е право заместник- министърът на електронното управление Михаил Стойнов да снима процедурата по генериране на така наречения хеш код на и да качи тази информацията на флашка.

В петък от ДАНС публикуваха справка, в който  стана ясно, че заместник министър Стойнев е заснел кода на машините за гласуване.  На базата на този доклад - ЦИК взе решени изборите да са само с хартиени бюлетини. След изслушването председателят на ДАНС отказа коментар, както и председателят на комисията.

От „Демократична България“ обясниха, че заместник-министър Михаил Стойнов е имал право да присъства и че според тях машините не са компрометирани

„Имал е право да бъде в залата, тъй като е определен със заповед на министъра. А е имал право да прилага съответния материал към доклада, няма как да си приложи телефона, затова флашка“, каза Божидар Божанов, бивш министър на електронното управление.

„Това, което се случи, повлия и на доверието на машините. Не трябваше да се случва – защото проблем с машините не е имало. Не е възложена от ДАНС  самата справка“, обясни Иво Мирчев от ПП-ДБ.

Според други депутати машините са компрометирани. 

„Машините не бяха пригодни за местните избори“, смята Ивайло Чорбов от „Възраждане“.

„Човек е бил някъде, където е имал достъп до информация и е извършил действия, които по правилник не би трябвало да е извършил“, каза Ивайло Вълчев, ИТН.     

От Министерството на електронното управление заявиха, че видеозаснемането е задължителна част от процедурата по удостоверяване на машините, а справката на ДАНС от 26 октомври е пълна с непроверени и неверни твърдения.

Според заместник-министъра за гласуването няма значение дали тестването приключва преди или след изграждане на хеш кода. Ако е имало значение, ДАНС и ЦИК щели да реагират и възразят и при предишните избори.