Заради дистанционното обучение слабите ученици са станали още по-слаби. Това установиха от просветното министерството, където днес представиха анализ на учебната година, която в по-голямата си част бе неприсъствена.

Министерството търси начин да осигури 40 хиляди устройства за новата година. Недостигащи устройства и слаб интернет са причините резултатите в седемдесет и пето училище във „Факултета“ да се влошат.

„На много от децата родителите не могат да си позволят да плащат интернет и това затруднява дистанционното обучение“, обясни Лава Коцева, директор на 75-то ОУ „Тодор Каблешков.

Дистанционното обучение е влошило резултатите по математика. По данни на просветното министерство на националното външно оценяване всеки втори ученик е с резултати по математика от около 30%  от точките, което е между слаб 2 и среден 3.

„С други думи, над 20%  от явилите се на националното външно оценяване не се справят нито с изпита по български език и литература, нито с изпита по математика. Ето това наричаме риск от отпадане“, заяви д-р Николай Денков, служебен министър на образованието.

Тринайсет процента от българите между 18 и 24 години нямат средно образование. Следователно всеки шести ученик е отпаднал от училище, особено при децата в риск.

„За края на учебната година за седми клас мога да кажа, че имаме четири деца, заминали за чужбина, и една омъжена девойка, надявам се всички други да се запишат“, допълни Лава Коцева.

Новата учебна година ще започне с нагласата да е присъствена, но ако се наложи, отново ще се мине към дистанционно обучение, като този път министерството ще осигури 40 000 нови устройства, които миналата година не достигаха.