Планински водачи и спасители заедно с хидролози от Министерството на околната среда и водите проверяват колко дебела е снежната покрива по билото на Стара планина. Целта е да се предвиди колко вода ще потече към язовирите при снеготопенето.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-големият язовир - "Искър", е запълнен на осемдесет процента от обема си и тенденцията е към покачване.

Язовир "Камчия", който водоснабдява Бургас, е пълен на сто процента и се изпуска контролирано, също и "Асеновец" край Сливен.

Язовир "Студена", който миналата година почти пресъхна, сега дори прелива.

В Кърджали язовир "Боровица" вече прелива през преливника.

Снимка: btvnovinite.bg

Язовирът захранва с питейна вода  Кърджали. Към момента при обем от 29 млн. куб метра вода, язовирът е пълен на 100 % и прелива през преливника си. Допълнително е пуснат и аварийният изпускател, който да снижи нивото на язовира. Според службите, за сега риск за този язовир  няма, въпреки че  нивото му се следи непрекъснато.

С особено внимание се следят трите големи язовира, изградени по поречието на Арда – Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград. Техните нива към момента са ниски, така че могат да посрещнат една висока евентуална вълна. На територията и на двете общини- Хасково и Кърджали, няма река, която да е излязла от коритото си, нито  язовири, които да са критични.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!