Започна дългата празнична ваканция за учениците. Тази година те почиват от 21 декември до 5 януари.

Снимка: btvnovinite.bg

Дълга е точно 16 дни. 6 от тях обаче официално са работни за родителите. Алтернативите за работещите най-често са две - детегледачка или целодневен образователен център. Цените за детегледачка са между 8 и 10 лева за час. За образователен център - между 20 и 30 на ден. По празниците цените могат да се повишат – някои занимални предлагат алтернативни забавления за празничните дни, които могат да достигнат до 40 лева.

През ваканциите родителите на по-малките ученици най-често се сблъскват с този проблем. Ивелина Кирова е една от тях. Тя има 8-годишна дъщеря. Тази година има възможност да остане вкъщи с детето си. Предишни години обаче трудно е съчетавала работата с грижата за детето.

Снимка: btvnovinite.bg

„Работила съм в компания, която беше против почивките в неучебните дни. Доста е трудно. Много често има неучебни, но работни дни. И в тези несигурни времена се налага да търсим други варианти.”, разказва Ивелина Кирова.

Нейният избор е частна занималня. Вярва, че това е по-добрият вариант за детето й.

Снимка: btvnovinite.bg

„Смятам, че с деца дъщеря ми се чувства по-добре, отколкото с някаква детегледачка.”, казва тя. И добавя, че досега не е използвала услугите на детегледачка.

Друг плюс на целодневните частни занимални е, че те разпределят времето на децата между домашните и игрите. Освен това са съобразени с работното време на родителите. 

Цената за частните занимални -  при 25 лева дневно, тази коледна ваканция ще струва около 150 лева за дните, в които почивката на децата и на родителите не съвпада. Цените на услугите на детегледачките са по-високи. Обикновено 1 час от тях се заплаща между 8 и 10 лева.

А търсенето по празниците се увеличава. Ваня Стайкова е собственик и управител на целодневен детски образователен център. Самата тя наблюдава, че по празниците търсенето на такъв тип услуги расте.

„Има увеличение на броя на децата, които ще ни посетят. Но тази ваканция е малко по-различна – има много празнични дни и повечето родители са направили графика си, взели са отпуски, за да имат максимално време със семейството си”, казва тя и допълва: „Хората не винаги разполагат с баби и дядовци и кой да им гледа децата през ваканциите и друг тип неучебни дни, така че прибягват до нашите услуги”.

В частната й занималня дните са различни в зависимост от това дали заниманията са през учебно време или през ваканцията. Предлага се услугата детето да бъде взето от училище през учебната година. Тогава се набляга на уроците и на домашните, но въпреки това е отделено специално време за игра. През ваканциите - игрите са повече, като е отделено и време за преговор на учебния материал.

Снимка: btvnovinite.bg

„Те са много доволни, когато ги запишат да дойдат при нас. Много са щастливи. Имат си приятелчета и предпочитат, ако е по-дълга ваканцията да не ходят при баба и дядо, а да дойдат при нас. Все пак предпочитат да общуват със свои връстници и да си споделят емоциите.”, обяснява още Ваня Стайкова.

А цените в София зависят най-много от квартала, в който е занималнята. Предлагат се и месечни абонаменти, както и варианти с включен обяд. А дори и по време на празниците родителите по-често предпочитат частни образователни центрове с удължено работно време.