Във връзка с влошената пандемична обстановка от COVID-19 в Нова Зеландия, и в частност в град Окланд, където има най-много заразени, местните власти в града са оттеглили съгласието за провеждането на изборите за президент, вицепрезидент и Народно събрание на 14 ноември 2021 г., съобщават от МВнР.

Секционната избирателна комисия в Окланд се е събрала в пълен състав, за да подготви секцията. При опит за влизане в общинската зала, предварително заплатена и потвърдена, СИК-Окланд е била уведомена, че във връзка с влошената пандемична обстановка не се разрешава провеждане на изборите.   

Посолството ни в Канбера, което е акредитирано и за Нова Зеландия, както и СИК-Окланд незабавно  са отправили настоятелна молба към общината да бъде разрешено гласуването по изключение, но е получен отказ.

 Съгласно изразено становище от посолството ни и председателят на СИК-Окланд, че предписанията на местните власти следва да бъдат уважени, МВнР е изпратило писмо до ЦИК с молба секцията да бъде закрита.

Членовете на секционната избирателна комисия, които бяха изпълнили всички указания за подготовка на изборите и оборудване на помещението, са уведомили  потенциалните гласоподаватели за отказа  на властите в Окланд да се проведат избори на 14 ноември 2021 г.