Над 1,2 млн. души са загинали в световен мащаб през 2019 г. заради инфекции, причинени от бактерии, които не се повлияват от антибиотици. Това е заключението на мащабно проучване, публикувано в медицинското списание „Лансет“ и цитирано от Би Би Си.

Изследването е проведено в 204 страни. През същата година цифрите се доближават до годишната смъртност от малария (860 хил.) и СПИН (640 хил.).

Проучването показва още, че по-бедните държави са по-силно засегнати, като по-често потърпевши са децата. Вече текат проучвания за създаване на нови лекарства.

Експертите са категорични, че прекалено честата употреба на антибиотици през последните години, дори когато не е необходимо лечение с тях, те стават по-неефективни срещу сериозни инфекции.

Така хора умират от инфекции, които доскоро са били лечими, но са станали резистентни към медикаменти. Медици по цял свят от години алармират, че антибиотичната резистентност ще се превърне в „скрита пандемия“. Затова се препоръчва да не се бърза с антибиотиците при лечението на COVID-19.

Повечето смъртно случаи са причинени от инфекции на долните дихателни пътища като пневмония и проблеми с кръвосъсирването.

Една от най-разпространените бактерии – ешерихия коли също се свързва с високите нива на антибиотична резистентност.   

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!