Данъчните запорираха парите на частна фирма, събирани за дезинфекция на границата с Турция. Причината е започнала ревизия на компанията. Всеки ден кешовите наличности се изземват като предварителна обезпечителна мярка. Според данъчните, това е практика у нас. Според фирмата, която извършва дезинфекцията, това е безпрецедентен натиск за изземване на бизнес.

Снимка: btvnovinite.bg

Запорът е наложен, след като в частната фирма, влизат ревизори.

"Има очаквания за установяване на  допълнителни задължения в особено голям размер. Това е и причината, поради която публичните изпълнители в момента запорират", каза говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Снимка: btvnovinite.bg

„В хода на тази ревизия са наложени така наречените  предварителни обезпечителни мерки, по силата на които са запорирани всички кешови парични потоци на този и на други  пунктове. И всъщност, целият кешов оборот, който се генерира тук, бива изземван в рамките на 24 часа“, съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Снимка: btvnovinite.bg

В позиция  до медиите от фирмата определиха действията на данъчните като  безпрецедентен натиск за изземване на бизнес в България, за което са сезирали прокуратура, съд, международни институции, чужди медии и неправителствени организации.

„Искам само да кажа, че фирмата през годините няма един лев  неплатен данъци и че това, в момента, което  се случва е някакъв държавен произвол“, заяви Димитър Георгиев, представител на фирмата за дезинфекция.

Според говорителя на НАП "това не е специален  подход, нито е подход, различен от допустимия от закона".

За месец това е втората акция на данъчните във фирмата. При първата установиха, че част от касовите апарати не са свързани с приходната агенция. Днес всичко се отчита и прибира от нея. А според фирмата това бави и трафика.

Дезинфекцията се извършва от фирмата от години. Таксата за леки коли е пет лева,  от които четири са държавна такса.

Фирмата, която събира таксата, влезе в полезрението на данъчните, заради касова наличност от над 32 милиона лева.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!