Върховна административна прокуратура (ВАП) разпореди да започнат проверки на прощадките в цялата страна.

ВАП се самосезира след случай с 3-годишно дете, което се бори за живота си след инцидент с футболна врата на игрище в асеновградския квартал "Долни Воден".

С оглед обезпечаване живота и здравето на гражданите и предвид задълженията на кметовете на общини се налага чрез апелативните, окръжните и районните прокуратури да бъдат разпоредени проверки, се посочва в съобщение на ВАП.

Тригодишното дете е било премазано от футболна врата на игрище в Асеновград. То е в болница в тежко състояние. Инцидентът става преди две седмици, но за него се разбира публично едва сега.

Детето играло футбол с по-големи деца на общинския стадион в квартал "Долни воден". При опит да спаси футболната топка, едно от децата неволно хваща вратата, тя пада и удря тригодишното момченце. 

То е прието в болница с тежка черепно-мозъчна травма, разказа бащата, който е известен дизайнер на официални рокли. „Това са врати отпреди 30-40 50 години,конструкцията им е такава, че  капанът е заложен“, казва той.

Две седмици след случая на стадиона все още има необезопасена врата, възмущават се местните хора.

От община Асеновград заявиха, че са отдали игрището на футболен клуб "Сокол 2020". Подвижните врати, като падналата, се ползвали от детските отбори.

"За вина не знам кой носи. Спортните съоръжения не са детски площадщи, в които могат да играят децата. В зали, стадиони да се влиза с треньор, който да наблюдава целия тренировъчен процес", посочи експерт в община Асеновград.

От футболния клуб пък заявиха, че ползват стадиона от началото на годината без договор и нямат ангажимент за поддръжка на съоръжението. 

По случая с пострадалото дете в Районна прокуратура – Пловдив е образувано досъдебно производство.