Днес започна кампанията за кандидатстване на първокласниците в София. Тя продължава до 19 май, а класирането ще бъде обявено до 2 юни.

Тази пролет бъдещите ученици ще се записват по единни критерии.

Редът на подаване на заявления няма да има значение при класиране на децата. Така общината се надява, че ще сложи край на денонощните опашки пред най-желаните училища.

Определени бяха 13 критерия, сред които с най-голяма тежест са адресът на детето и близостта на училището до него, месторабота на родителите и това дали бъдещият първокласник има брат или сестра в същото училище.

Предвидени са и социални критерии, а всяко учебно заведение има право да въведе и допълнителни изисквания.

Предимство ще имат и деца, чиито семейства са допринесли за постигането на някоя от стратегическите цели за развитие на училището.

Въпреки всичко на места пак имаше среднощни опашки.

Снимка: bTV

В 133 СОУ „А. С. Пушкин“ от вчера се вие опашка, защото родителите не вярват на новата система за прием. Те се притесняват, че правилата може да се променят в хода на кандидатстване.

„Имаме съмнения за тези допълнителни критерии – дали при равен брой точки класирането няма да бъде определено по време“, обясни един от чакащите.

Затова родителите се редят на опашка, правят поименна проверка на всеки кръгъл час и всеки отсъстващ губи реда си.

Вижте повече във видеото:


В 51-во СОУ „Елисавета Багряна“ пък тази сутрин нямаше опашки – бяха се събрали десетина родители, съобщи репортер на bTV. Чакаше се по 15-ина минути, а записването отнемаше две.

Директорът Асен Александров обясни, че училището не въвело допълнителни критерии, защото, според обществения съвет, те биха били дискриминационни.

Вижте повече във видеото:

Общината препоръча на училищата да не дават предимство на деца, чиито родители работят системата на образованието. Наша проверка обаче показа, че условието не е спазено от всички.

Ако Регионалното управление на образованието открие, че училищата са въвели критерии, които противоречат на Закона за образованието, то може да принуди директорите да не го взимат предвид при класирането.

Смятате ли, че новите правила за първолаците в София ще облекчат приема?