Премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова откриха строителството по укрепването на свлачището до Рилския манастир.

Държавата осигурява 6,5 милиона лева за подпорна стена, над 1,6 милиона лева за пречиствателна станция и 600 000 лева за ремонти в Светата обител, обяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира района.

Снимка: Министерски съвет

Парите се отпускат, след като игуменът Евлогий се оплака, че близо 600 000 лева предвидена субсидия не са достигнали до манастира.

В отговор от Светия синод обясниха, че за 2020 г. имат бюджет от 26 милиона лева, които не им стигат и за заплатите на свещениците у нас.

Снимка: Министерски съвет

„Това, което преди една седмица поех като ангажимент, Аврамова го направи в сила. Ще се изгради стоманобетонна подпорна стена, дълга 150 м и висока 4 м. Ремонтните дейности предвиждат възстановяване на пътната настилка, както и пълно изграждане на пътната конструкция в дестабилизирания участък. В момента алпинисти отстраняват падналите дървета. В района на свлачището се трудят хора от цялата страна, като сме помолили работата да върви бавно и прецизно, защото участъкът е опасен", каза премиерът Борисов.