Поставя се начало на мащабните ремонти в столицата. От събота започва реконструкция на трамвайното трасе по булевард "Цар Борис Трети".

По релсите около площад „Македония“ минават две трамвайни линии – №5 и №4. Ремонт последно е правен преди около 20 години.  На релсовия път в момента дупките са огромни, на места липсват и павета.     

Возенето по тази част на трасето е истинско приключение, разказват пътниците: „Това е едно движение, което е като едно малко земетресение, особено ако си по-назад. Състоянието е плачевно от много години. Ненормално е, ама какво да правим. Има нужда от ремонт“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Така, 20  години по-късно, тази събота започва ремонт на трамвайното трасе,  който ще се извършва поетапно. Първо в участъка от площад „Македония“ до булевард „Гоце Делчев“. Ще бъдат подменени релсите, а на площада ще бъдат изградени зона за отдих, пейки и велоалея.

„Основен ремонт – релси, всички елементи на релсовия път с шумоизолационни и вибрационни. В проекта са включени и локалите на самия площад. Ние ще ги правим поетапно, така че едното локално да е отворено“, казва инж. Ангел Джоргов, зам.-кмет "Обществено строителство" към СО.

Снимка: btvnovinite.bg

Ремонтът на участъка  трябва да приключи до април 2022 г. Дотогава линиите ще се обслужват от заместващи автобуси.

Снимка: btvnovinite.bg

А до края на 2023 г. пък се очаква да бъде ремонтирано цялото трамвайно трасе от Съдебната палата до „Княжево“. 

Ремонтът е на стойност над 40 милиона лева.