Българския червен кръст (БЧК) започва раздаването на продуктите от хранителната програма на ЕС. Пакети ще получат 288 974 нуждаещи се български граждани, информират от БЧК.

На 4 януари 2017 г. се откриват раздавателни пунктове в областите Благоевград, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Търговище и Шумен.

Снимка: bTV

Раздаването ще продължи до 20 март и всички правоимащи, включени в списъците на АСП, ще получат по 38,550 кг от 10 вида хранителни продукти – брашно – 10 кг; ориз – 6 кг; макаронени изделия – 3,500 кг; картофено пюре – 1,250; гювеч – 2,400 кг; компот – 1,600 кг; конфитюр – 2 кг; месна консерва – 1,800 кг; захар – 8 кг и вафли – 2 кг.

Освен хората, подпомагани с целева помощ за отопление през миналия отоплителен сезон (2015-2016г.), право на хранително подпомагане имат и майки (осиновителки), които получават месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година, лица и семейства, получили еднократна помощ за ученици, записани в първи клас, лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи за превенция и реинтеграция и отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства и лица и семейства, инцидентно пострадали при бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства.

Хитрино е сред първите населени места, в които ще се раздават хранителните пакети. Цонка живее сама и утре ще получи помощта."На мен ми е достатъчно и даже предостатъчно, щото съм и сама, но нека да дадат повече на тия хора, които са там долу,дето са по-много хора, дето имат деца", споделя Цонка Савова.

Пакетът тежи около 38 кг и е добре хората да помислят как ще го пренесат до домовете си.

Ако някой не си вземе пакета, той ще бъде раздаден на друг нуждаещ се от резервната допълнителна група. „Останалите, нераздадени, неразпределени хранителни продукти ще бъдат предоставени на допълнителната целева група", коментира Калина Костадинова от агенцията за социално подпомагане.

В допълнителната група влизат хора с ниски доходи, получили еднократна помощ заради инцидентно възникнали потребности, както и хора, ползващи социални услуги.

Качеството на продуктите е проверено от Агенцията по храните. Прогнозната стойност на обществената поръчка за доставката на всички 19 хранителни продукта е около 48 млн. лв. с ДДС. Участвали са 38 фирми. Обжалват се доставките на 9 от продуктите. Тяхното раздаване ще се случи най- вероятно в средата на годината, когато се очаква да приключи цялата процедура по обжалване.

 

Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК в 308 пункта в цялата страна, като всеки правоимащ ще получава хранителните продукти срещу подпис и документ за самоличност.

Оперативната програма се управлява от Агенцията за социално подпомагане и се осъществява със съдействието на местните власти.

За София град раздаването на продуктите ще стартира на 1 февруари 2017 г. Допълнителна информация гражданите могат да получат в областните организации на БЧК.