Врабчетата у нас намаляват, а национална кампания ще търси причините за това. Според данните на българското дружество за защита на птиците в последните 10 години популацията на малките пернати е намаляла с 30%.

За разлика от много от другите птици, врабчетата предпочитат не дивата природа, а живота близо до населени места. У нас се срещат 5 вида, но най-разпространени са 3 от тях – домашно, полско и испанско. Броят им обаче видимо намалява. Предполагаемите причини – унищожаването на местата за гнездене, трудното намиране на храна и увеливачането на градския шум.

„Родителите не могат да чуват малките, когато те търсят храна и по този начин не могат да ги нахранят, когато имат нужда, съответно остават недохранени и умират”, обясни Йордан Христов - отговорник по мониторинга в БДЗП.

Националното преброяване на врабчетата ще бъде на 8 април. За да се включите ви трябва регистрация в специално създадената платформа "Врабчетата.бг" и 10 минути между 9 и 12 ч., в които да наблюдавате и броите малките птици. После попълвате данните и можете да спечелите награда, като специалното издание на книгата "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков.

Българското дружество за защита на птиците планира инициативата за преброяване на врабчетата да стане ежегодна.