Време е за блясък и хубава музика. Софийската опера и балет влиза в своя летен сезон с много международни звезди, спектакли във всички краища на страната и изненади за публиката.

„През годините и особено тази година имаме изключителен интерес към нашите Вагнерови спектакли. Това дава мотивация, че вървим по най-правилния път по една жива културна дипломация - Софийската опера да дава шанс за нови импулси на творческа и политическа дейност в областта на музикалната традиция на България и културата ѝ“, каза пред bTV акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

„Тук са няколко президенти на Вагнеровите общества от Вашингтон, Ню Йорк, Брюксел и Мюнхен. Това е голяма изненада - в България да се създаде традиция на оперни постановки, които са най-трудните в музикалната литература и то с български оперни певци“, посочи той.

„Имаме няколко сцени на открито. Само ще спомена „Рилският пустинник“ на отец Кирил Попов. Вече доказахме, че тя има смисъл. Публиката ще я види за първи път на открито на наша сцена пред патриаршеската катедрала. Спектакълът се посвещава на 100-годишнината от освещаването на „Св. Александър Невски“, допълни акад. Пламен Карталов.