Започна извозването на опасния серовъглерод от територията на бившия торов завод "Химко" във Враца. Рисковата операция трябва да приключи до края на новата седмица.

Разследване на bTV показа, че след фалита на предприятието, там са останали 110 тона от веществото. Фирмата, която го съхранява, е на народния представител Станислав Попов.

В отцепения периметър не се допускат външни лица, изключват се мобилните телефони, а журналистите изрично бяха предупредени, че от съображения за сигурност и дронове не могат да кръжат над площадката за товарене.

При изпомпването на опасното вещество няма да се допуска досег с въздуха поради опасност от взрив. Няма да се работи и при лошо време. Мобилна лаборатория следи за качеството на атмосферния въздух.

Снимка: btvnovinite.bg

След като двайсет години е престоял в контейнери, потопени във вода, опасният химикал трябва да се изпомпа в общо пет цистерни по технология без аналог у нас.

„Направили сме така, че да изберем най-щадящата технология, за да може цистерните да не бъдат издувани прекомерно, не е правена до момента в България, не искам да коментирам лоши сценарии”, заяви Емил Иванов, управител на фирма "Балканресурс".

За операцията е докарана техника от чужбина, а екипът е професионален и в него също има чуждестранни специалисти, разказа Иванов.

Председателят на междуведомствената комисия Георги Караиванов, който наблюдава процеса по транспортиране, заяви, че засега няма забележки, но очаква да му бъдат предоставени документи за всички стъпки от операцията, включително и маршрут, за да бъде всичко прозрачно.

Той очаква и документ, който да докаже, че химикалът е продукт, а не отпадък.

Кметът на Враца Калин Каменов заяви, че всички документи ще бъдат представени, за да може да започне транспортирането, а общината се е погрижила за логистиката.

Снимка: btvnovinite.bg

Отцепеният периметър е 400 метра и въпреки че в него не попадат жилищни сгради, живеещите наблизо се тревожат.

„Няма опасност за хората. Няма повод за притеснение”, категоричен бе Каменов, който каза, че периметърът на операцията е ограничен до територията на комбината и няма да засегне жителите на града.

За да осигурят безопасното извозване на серовъглерода, от общината са ремонтирали и пътя в завода, за да не възникне инцидент с някоя цистерна.

„Всеки един детайл (на операцията) е пресметнат”, заяви и заместник-областният управител Мирослав Комитски.

„Няма основание да ми бъде искана оставката, защото, както обещах преди месец, от днес започва извозването на продукта. Ще стане в максимално кратки срокове”, заяви пък депутатът Станислав Попов, чиято фирма е собственик на химическото съединение. 

Снимка: btvnovinite.bg

Разследване на bTV показа, че след фалита на бившия завод „Химко" на територията му остават 110 тона серовъглерод. Химичното вещество е разположено в резервоари, потопени във водни басейни. През годините експертни комисии многократно са съставяли протоколи с предписания за безопасно съхранение. Не всички са изпълнени. 

Снимка: btvnovinite.bg

Фирмата, която съхранява серовъглерода е „Камибо" ООД. Според търговския регистър от 2016 г. фирмата е собственост на депутата Станислав Попов.

Eкспертът от РИОСВ, който подаде сигнала, беше съкратен от работа.

След намесата на премиера той бе възстановен на длъжност, а собственикът на химикала пое ангажиментът да го изнесе от територията на Враца.

От фирмата-оператор съобщиха, че серовъглеродът ще бъде транспортиран извън страната, но не е ясна крайната дестинация. Утре операцията продължава.