Започва изграждане на нов временен покрив на „Царските конюшни”, за да се съхрани обектът такъв, какъвто е. После ще се търсят варианти да бъде реставриран.

Снимка: Нели Тодорова

За 60 дни общината ще укрепи останките от покрива, за да може след това да започне и реставрация на обекта.

Обектът е обявен за културна ценност, но още чака статут на национална ценност от Министерството на културата, за да бъде напълно защитен. Преди години земята и част от постройките  бяха продадени. Имаше и планове за строителство на висока сграда на тяхното място.

Снимка: Нели Тодорова

Миналия юли голяма част от бившите конюшни бяха опожарени.  И до днес няма резултати от разследването.

„Тук не говорим само за стени и за тухли, тук говорим за люлката на българската държавност в третата българска държава. Уверявам ви имали сме желание да започнем ремонт в мига, в който се случи събитието, но ние не сме собственик и юридическата ситуация е много сложна”, обясни зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Снимка: bTV

Конструкцията е силно компрометирана. За да се стигне до реална реставрация е  нужен цялостен проект, което ще отнеме време.

Представител на строителната фирма, която изгражда покрива, обясни, че с това укрепване укрепване няма да се разпадне сградата, а ще се удължи времето през което да се извършат проектите за целия ремонт.

Предпазната конструкция струва 130 хиляди лева, които ще плати общината. После обаче ще си ги изиска от собствениците на имота. Те са над 30, сред тях е и МВР.