От днес започва евтаназирането на първите животни свинекомплекса във варненското село Брестак, където миналата седмица беше открита Африканска чума.

Това съобщиха областният управител на Варна Стоян Пасев ид-р Георги Чобанов от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), цитирани от „Фокус“. Очаква се близо 40-те хиляди прасета в животновъдната ферма да бъдат умъртвени за срок от около 10-14 дни.

Труповете на животните обаче ще бъдат загробени в друг терен, различен от първоначално предвидения. При изкопни работи за подготовката на първоначално избрания терен, работниците са попаднали на скала, а в близост има и газопровод. Това е наложило да се избере нов терен, също в непосредствена близост да свинекомплекса. Той е на площ от над 350 декара и е държавна собственост. Приблизително 30 декара от него представляват горски фонд и сечище, поради което не се налага засягане на земеделски земи, мери и пасища.

Все още не е ясен механизмът на проникване на заразата в животновъдния обект, коментира д-р Чобанов от БАБХ. Дали има връзката с констатирания случай в обект на същата фирма в село Никола Козлево тепърва ще се установява.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!