Засилени проверки за висока скорост започнаха от днес в цялата страна. На час са заснети буквално по 200 нарушители, превишили скоростта. Данните са до 16 часа.

В 196 от случаите скоростта е превишена с над 50 км/час в населени места.

Случили са се 77 катастрофи. Двама пешеходци са ранени. Тежък пътен инцидент има и на автомагистрала „Хемус.

От 6 ч. над 400 полицаи следят шофьорите в цялата страна. Нарушителите, които са превишили допустимата скорост, са заснети и ще получат електронен фиш.

В България контролът за скорост е само автоматизиран, така че в него ще бъдат включени всички технически средства, които ще са разположени на 250 точки.

Патрулите са разположени на най-рисковите места и там, където обичайно се развива висока скорост. Един от тях е пътят Бяла-Русе. Кресненското дефиле е другият участък, където най-често стават катастрофи.

Всички точни за контрол са обявени със знак и са посочени на сайта на съответните областни дирекции.

Акция „Скорост” е общоевропейска, а целта е до 2020 г. броят на тежките ПТП да бъде намален наполовина спрямо броя им през 2010 г. У нас, както и в целия ЕС, тя продължава до неделя.

Само днес до обяд бяха засечени 150 нарушения със стационарни камери, близо 800 – с мобилни, а над 90 души са били хванати да карат в населени места с превишена с повече от 50 км/ч скорост.