Започнаха проверки на имоти във вилна зона "Витоша", след като преди 10 дни върховната административна прокуратура сезира началника на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) и кмета на София за това.

На 7 юли Столичната община започна проверка на вилата на Васил Божков „Аглика”.

Проверката бе разпоредена по публикации в медиите, в които се посочва, че в част от имотите има вероятност да са извършвани съществени преустройства. За другата част от имотите информацията е, че са в занемарено от техническа гледна точка състояние и в такъв вид увреждат природата и създават потенциална опасност за живота и здравето на преминаващите.

Фактическа проверка е извършена на 14 имота.

В хижа "Преспа" са констатирани пристроявания, предстои допълнително заснемане и проверка по документи. Хижа "Горски дом" пък била необитаема и в лошо състояние.

В хотел - ресторант "Мотен" първоначално са констатирани данни за незаконно строителство и предстои геодезично замерване и проверка по документи.

Хотел "Простор" е в недобро техническо състояние. В недобро състояние е и хижа "Брезовица". Санаториум "Драгалевци" е с поражения след земетресение през 2013 г. и недобро общо състояние.

Използвани са материали на БТА