От няколко дни Държавната агенция за метрологичен и технически надзор прави предпразнични проверки в магазините за пиротехнически средства.

Според директора на агенцията Мирослав Йотов децата, пострадали вчера от пиратки в Южния парк в София, са ги закупили от нелицензирани магазини или от сергии някъде по улиците.

Едно от децата е с необратима травма на ръката. Те са се опитали да извадят барута от няколко пиратки, за да направят по-голям взрив. Последвала експлозия. Едното момче е ранено сериозно – налага се лекарите да ампутират два от пръстите му.

Предстоят поредица от реконструктивни операции, тъй като състоянието на палеца все още е под въпрос, заяви доц. Людмил Симеонов.

Близо 7% от проверените пиротехнически изделия са с установени нарушения. Те се изтеглят от магазини се унищожават.

Според Дима Савова, представител на фирма вносител на пиротехнически изделия, не е възможно от нормална пиратка да има такива сериозни наранявания и да се стигне до ампутиране на пръсти.

Тя обясни, че децата пробват всякакви хитрости, включително да спират възрастни пред магазина и да ги молят да им се купят някакви изделия.

Като цяло инцидентите с пиротехника в последните години намаляват.