В последния почивен ден се очаква интензивен трафик по пътищата към столицата и на границата с Гърция. За по-бързо придвижване на шофьорите Пътната агенция променя организацията на движението.

Промени са въведени по магистралите „Струма“ и „Хемус“. Осигуряват се повече платна за колите към столицата. Ще има две ленти за движение за пътуващите към София в отсечката от път I-1 от пътен възел „Симитли“ до АМ „Струма“. 

Променя се и движението през тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“. В тунел „Топли дол“ ще се обособят две ленти в посока София и една лента за Варна. В тунел „Правешки ханове“ ще има две ленти в посока София и ще се ограничи движението за Варна, като целият трафик за Варна ще се пренасочи от АМ „Хемус“ при пътен възел „Правец“ по път I-3 Ябланица - Ботевград и при п. в. „Осиковска Лакавица“ ще се връща на АМ „Хемус“.

Ограничения има за камионите, превозващи товари над 12 тона. Движението им в посока София се ограничава в участъка от 105-и км на автомагистрала „Струма“. Те ще преминават само по дясната лента на път I-1. Временната организация на движение ще осигури по-бързо и комфортно пътуване в района на Симитли, в края на трите почивни дни, посочват от АПИ и допълват, че трафикът ще се регулира от екипи на „Пътна полиция“ и пътни знаци. 

Леките и лекотоварните превозни средства, пътуващи към „Кулата“, ще се отклоняват от АМ „Струма“ по обходен маршрут от пътен възел „Благоевград – юг“ по път I-1 София – Кулата, общински път Симитли – Железница и ще се включват отново в път I-1 при пътния възел при Симитли.

Ще бъде спряно движението на моторните превозни средства над 12 тона по участъка от АМ „Хемус“ в посока Варна на територията на област София. Ограничението е в сила от 16 до 21 часа днес. Тежкотоварното движение от АМ „Хемус“ ще се отклонява по път I-1 София - Ботевград при магазин „Джъмбо“ до п. в. „Яна“ и ще изчаква на място. 

За пътуващите тежкотоварни автомобили към София ограничението също е от 16 до 21 часа. Тежкотоварното движение ще се пренасочва по обходен маршрут - от 47-ми км на АМ „Хемус“, при пътен възел „Ботевград“, шофьорите ще се насочват по път II-17, по път I-1 София – Ботевград и при 30-ти км на автомагистралата при п. в. „Витинска река“ ще продължават пътуването си по АМ „Хемус“. 

На 24-и май на границата с Гърция преди обед имаше километрична колона. Сега такава може да се очаква на влизане в България в късния следобед. Към ранните обедни часове днес от МВР посочиха, че няма данни за задръствания и натоварвания по пътищата в страната. 

От МВР и Агенция „Пътна инфраструктура“ апелират шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи.