Започна вторият етап от ваксинирането срещу COVID-19, който обхваща домовете за възрастните хора и персонала в тях. Ваксинирането вече започна в Ямбол и София.

Първи в Ямбол ваксината си получи 90-годишният Атанас Дичев. В социалния дом, където е настанен, бяха ваксинирани 16 души от персонала и 35 потребители. Заради множеството придружаващи заболявания някои ще останат под наблюдение до края на деня.

В София ваксинирането започна от дом „Надежда“, в който са настанени хора на възраст от 67 до 102 години. От тях във вторник сутринта с ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ бяха ваксинирани 15 души и още трима персонал.

В рамките на няколко дни в столицата ще бъдат ваксинирани 240 души от 8 общински домове. Желаещите са около 30%. Процедурата се извършва от мобилни екипи на РЗИ.

„Самите възрастни хора проведоха разговори и със своите лични лекари, и със своите близки, за да могат да бъдат убедени, че са направили правилния избор“, коментира Десислава Велева, която е директор на дома.

„РЗИ-София са осигурили ваксини за всички желаещи от домовете за възрастни хора. Бяха получени ваксините от екипите. В момента се прави организация“, разясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

От Столичната община изразиха готовност да помогнат на желаещите да се ваксинират и в частните старчески домове.

Очаква се скоро да започне ваксинирането и на учителите, като в София най-вероятно ще е от следващата седмица.