Започна регистрацията в Централната избирателна комисия (ЦИК) на политическите партии и коалиции за участие в парламентарните избори.

Снимка: БГНЕС

Първи документи подадоха от „Демократична България“. След тях в комисията влязоха и представителите на "Републиканци за България".

Снимка: БГНЕС

Вратите на ЦИК се отвориха в 9 ч. тази сутрин, но снощи представители на „Демократична България“ са чакали на опашка, за да бъдат първи днес.

Според мерките срещу коронавируса в сградата се влиза само по четирима от партия или коалиция.

Този път коалицията между „Да, България“ на Христо Иванов и ДСБ на Атанас Атанасов изпревари Цветан Цветанов, който години организираше младежите на ГЕРБ да бъдат първи в регистрацията.

Управляващите изоставиха тази практика след напускането на бившия втори през лятото на миналата година.

„От политическите партии ние се регистрираме първи, защото знаете колегите от „Демократична България“ са  коалиция. Ние тръгваме със сериозно намерение да бъдем незаобиколим фактор в следващия парламент“, коментира Цветанов.

От Демократична България обявиха, че техни хора са стояли цяла нощ на опашка, за да бъдат първи.

„Традициите не са това, което бяха. С намерение да обърнем посоката на развитие на страната, да наложим програма за радикална модернизация, от която страната има нужда. Нашите приоритети са съдебна реформа, електронно управление и отстраняване от властта на ГЕРБ, Бойко Борисов, ДПС, Делян Пеевски и Доган“, каза Христо Иванов.

От ДБ обявиха, че са направили експеримент. Внесли са четири електронни подписа заедно с изискваните за регистрацията. Комисията обаче не ги е приела.

Крайният срок за подаване на документи в ЦИК е до 17 ч. на 17 февруари. Отказите за регистрация от ЦИК се обжалват пред Върховния административен съд.

Партиите и коалициите трябва да запишат и листите, с които ще се състезават на 4 април. Това трябва да се случи до 2 март.