С 23 гласа „за“ и 0 „против“ пленумът на Висшия съдебен съвет гласува процедурата за избор на нов главен прокурор, предаде БГНЕС.

Главният прокурор се назначава от президента по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от 7 години без право на повторно избиране.

Според регламента номинации за поста могат да правят не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието.

Прокурорската колегия ще издигне не повече от 3 кандидатури. Те ще бъдат излъчени най-късно до 29 юли, разкри Даниела Машева, говорител на Колегията. Ресорният министър Данаил Кирилов още преди седмици обяви, че няма да има своя номинация. Първите имена вероятно ще станат ясни още на 18 юли.

Кандидатите трябва да са с безукорно досие, да имат най-малко 12 години юридически стаж, без висящи дела и без съмнителни имоти и контакти. 

Крайният срок за представяне на писмена концепция е 12 август. Пленумът на Висшия съдебен съвет ще изслуша кандидатите и ще вземе решение на 24 октомври.

Снимка: Ладислав Цветков
Новият главен прокурор се определя с мнозинство - не по-малко от 17 гласа от членовете с явно гласуване. Ако тогава няма излъчен кандидат, конкурсът започва наново и трябва да бъде избран до 10 януари 2020 г, когато приключва мандатът на Цацаров

„Моето мнение е, че колкото по-рано се открие тази процедура, толкова по-добре, за да може в спокойна среда да се излъчи номинацията. Това дава възможност и на неправителствените организации, юристи и университети да кажат своето становище, което трябва да представят до 16 октомври“, заяви представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Той се надява бъдещите кандидати да бъдат политически независими, включително чрез изказвания и действия. Според Магдалинчев „бремето на тази длъжност“ е огромно, но ВСС няма никакви притеснения, ако жена се номинира и оглави Главна прокуратура.

От ВСС се надяват този път на най-важния пост в съдебната система да застане прокурор от кариерата.

Снимка: Ладислав Цветков
При старта на големия избор граждани се събраха на протест пред съдебния съвет.