Започна Национално представително проучване за стреса при учителите. В него ще бъдат включени 2000 педагози от цялата страна, а резултатите ще бъдат ясни в края на годината.

И досега проведените изследвания у нас показват, че две трети от българските учители определят работата си като напрегната и стресова. Често говорят и за психично изтощение.

Учителите признават и за първи признаци на "бърнаут" – нарушения в съня, главоболие и дори физическа умора.

Тестът е предложен от Синдикат "Образование". Учителите ще трябва да отговарят на 24 въпроса за условията на труд, в които работят.

За да попълнят анкетата, те трябва да заявят участието си на специално създаден имейл-адрес.

„От няколко дни е даден старта на това изследване за диагностика на бърнаута при учителите. Може с всякакъв вид електронно устройство – телефон, таблет, компютър, всеки учител да участва”, каза д-р Юлиян Петров, Синдикат "Образoвание".

За Клара Илиева резултатите са ясни още преди да е взела участие в изследването.

За 27-годишния си стаж в училището в столичния квартал "Христо Ботев", тя е категорична, че това е професия на "прегарянето".

„Във всички случаи са големи отговорностите, особено където, както при нас, родителите по-малко се включват и разчитат единствено на училището. Това ни натоварва и допълнително”, заяви учителят инж. Клара Илиева.

Бумащина, шумът в класната стая, поведението на учениците и извънредният труд са само част от оплакванията.

„Всяка година правим тук прегледи и това е показателно – имаме учители с високо кръвно, с диабет… други имат проблеми с опорно двигателния апарат. Това е професията, която дава всичко от себе си, но и професията, която изхабява човешкия организъм”, каза директорът Латинка Ковачева.

Учителите могат да участват в изследването до края на септември. Резултатите ще послужат като основа за създаването на специална програма за рехабилитация на хората в професията.