Започна коалиционният съвет при министър-председателя. Днес ще финализираме договорките, каза на влизане в Министерския съвет пред журналисти заместник-председателят на ПГ на "Има такъв народ" Виктория Василева в отговор на въпрос за промяната в състава на парламентарните комисии. Ние сме го коментирали с коалиционните партньори преди повече от месец, уточни тя.

Според справка на интернет страницата на Народното събрание, ИТН вече са внесли проекти на решение за промени в състава на две парламентарни комисии - по конституционни и правни въпроси и по бюджет и финанси. Предложението е ИТН да имат право на още едно място в тях за сметка на "Демократична България“. Така ИТН ще има в двете комисии по трима членове, а ДБ ще остане само с по един. В момента и двете формации имат по двама представители в съответните комисии, припомня БТА.

Водещ мотив е броят на народните представители във всяка от парламентарните групи, който налага прецизиране и на броя на членовете на комисията, посочват от ИТН. Сред аргументите е също да бъде въведена яснота и пропорционалност в представителството в съответната комисия, съобразено с числеността на съответната парламентарна група.