От днес започна изплащането на увеличените пенсии. Размерът им се променя в зависимост от годината на пенсиониране. Във всяка поща е създаден график за изплащането на парите.

С най-голям процент – 9,8 скачат пенсиите на хората, които са се пенсионирали до края на 2009 г., а с най-малък процент – 2,2% - на тези през 2012 г. Хората, пенсионирали се през тази година, няма да получат нищо отгоре.

„Пак е нещо. Държавата това може, това е направила", коментира Велика Раденкова. Емилия Попова пък има зад гърба си 35 години трудов стаж, по-голямата част от които като лекар в Спешна помощ.Получава увеличение от 28 лева, с което пенсията и достига 310 лева.

„Кой като мене?! Разбира се, много пари взех. Ето, пълна торба нося", пошегува се жената.

Докато увеличението за пенсионерите вече е факт, то за хората, които ще получат социални добавки, преводът на пари предстои. От следващата седмица Агенцията за социално подпомагане започва да приема молби за отпускане на еднократната добавка от 65 лева на хората, които не са кандидатствали за енергийни помощи, тъй като надхвърлят прага с до 10 лева.