Ваксини при личните лекари има в достатъчни количества, но няма желаещи да си поставят препарата на „АстраЗенека“. Припомняме, че вчера личните лекари получиха за първи път по 32 дози от иРНК ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“.

Росица Янакиева е дошла в първия кабинет за имунизация само на възрастни за да запише час за съпруга си, но не иска да бъде ваксиниран с „АстраЗенека“, която е и единствената ваксина към момента в този кабинет.

„Възрастен е с много заболявания, притеснявам се“, казва тя.

Телефонът в кабинета постоянно звъни, но желаещи за „АстраЗенека“ в началото на деня няма. На по-късен етап на място се очакват и от препаратите на „Пфайзер“ и „Модерна“.

В същото време започна и имунизирането с получените вчера РНК ваксини при личните лекари – по 32 дози на джипи. Сред първите в столичното 13 ДКЦ е Мая Виткова, която е чакала, за да получи избрания от нея препарат.

„По-добре да се имунизирам, отколкото да се притеснявам, че ще го изкарам тежко, защото съм на години“, казва тя.

Желаещите този тип ваксина в момента са повече, отколкото са наличните дози, обясниха от поликлиниката

„Ваксините стигат, но няма желаещи за „АстраЗенека“, а РНК ваксините са в много ограничени количества“, обясни д-р Райна Божкова.

За купуването на допълнителни препарати от този тип, правителството отпусна допълнителни 46 млн. лева. Кабинетът взе решение и да отпусне пари за допълнителните възнаграждения от по 1000 лв. за медиците на първа линия, ако епидемичната обстановка остане и след 30 април.