Скок на заплатите в здравеопазването. Това предвижда новият колективен договор в сектора, който предстои да бъде финализиран.

Синдикатите и правителството са се договорили основното заплащане на лекарите без специалност да е 1900 лева, на сестрите - 1500, а на санитарите - 910 лева.

При заложеното в действащия в момента колективен договор - това означава увеличение с близо 60 на сто за лекарите и сестрите, и близо 28% за санитарите.

Цветелина Петкова работи като медицинска сестра в болницата в Мездра от пет години. С COVID добавката чисто получава около 900 лева на месец. 

„Ако нямах малко дете и не бях обвързана със семеен живот, отдавна щях да съм в чужбина. Просто е обидно това заплащане, което е в момента“, казва Петкова.

Новината за възможен скок в заплатите Цветелина приема с премерен оптимизъм. Но от ръководството на болницата са песимисти - възнагражденията там са много по-ниски от обсъжданите в момента.

„Възнаграждението е великолепно, може и по-голямо да договорят. Към този колективен трудов договор можем да се включим и да го изпълним тогава, когато ни се осигурят парите“, обясни Соня Съботинова, директор на МБАЛ – Мездра.

Целта на увеличението е да замести COVID добавките, обясняват от КНСБ. Според синидикатите - клиничните пътеки на болниците, които приложат колективния договор, ще скочат с 25 на сто.

“Години наред се увеличават цените на медицинските услуги, а това не се усеща от персонала. Трябва да има воля на този, който управлява болницата и ще трябва да се прегледа нивото на ДМС, за да се достигне до тези високи заплати”, обясни Пламен Радославов КНСБ.

За общинските - това би означaвало фалит, казва д-р Тотев.

„Всяка сестра, която чуе и всеки санитар, който чуе от утре ще взимаш толкова - кой става омразен - управителят. Аз в ролята си на управител - и Хрисос да съм, няма как с 1 хляб и 1 риба да нахраня всички.“, казва д-р Неделчо Тотев, който е председател на сдружението на общинските болници.

От касата заявиха, че увеличение на цените на клиничните пътеки се обсъжда, но все още не е ясно точно с колко ще е то.