Прокуратурата повдигна обвинение на мъжа, отправил заплаха за убийство към председателя на Народното събрание Ива Митева. Той беше разкрит от ГДБОП вчера - броени часове след заканите.

26-годишният мъж е задържан за 72 часа. От държавното обвинение ще поискат да остане в ареста за постоянно. По информация на bTV той е имал други подобни криминални прояви, като една о тях е заплаха да взриви гарата в селото си. 

Днес стана ясно, че заплахата е била не само към Митева, но и към майка й. Пред bTV председателят на парламента потвърди, че вече е дала показания по случая пред разследващ полицай.

Арестуваният за заплахите мъж живее при баба си в хисарското село Красново. Жената отказа да разговаря с екипа ни.

Местните хора твърдят, че не е проявявал агресия.

Той е напуснал дома си на втори септември. А в същия ден са подадени и заплахите срещу Ива Митева. Тя вече е дала показания по случая. Пред bTV председателят на парламента каза, че се надява службите да си свършат работата и да разкрият мотивите на извършителя.

„Заплахата беше не само към нея, но и към майка й. Беше написано името на майка й и „знам къде живее“, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Подобна оперативна информация не бива да се коментира публично, категоричен е обаче бившият шеф на НСО генерал Димитър Владимиров.

„Сигналът, когато се получи, не става обществено достояние и не се обсъжда в медиите, даже не се информира охраняваното лице. Вземат се мерки и след изясняване на сигнала, ако се потвърди, се поставя допълнителна охрана“, обясни ген. Владимиров.

Сигналът е огласен с разрешението на Митева, контрира Йорданов. Според него целта е председателят на парламента да бъде сплашен, а причината - законът за НСО.

„В двата дни, в които ние се разправяхме с ГЕРБ, БСП и ДПС за закона за НСО, се появи заплаха за госпожа Митева. Което означава, че НСО трябва да пази колкото се може повече хора и техните роднини. И това си е толкова за мен политическа игра, че е отвратително“, коментира Йорданов.

Задържаният вероятно не е действал сам, предполага бившият антимафиот Любомир Тулев.

„Възможно е този човек да се е добрал до някаква база данни и да разбере кои са роднините и свързаните лица. Това е едната хипотеза. Но има и друга хипотеза - че някой му е подсказал как се казва майката на председателя на НС. Което говори за евентуално подбудителство за извършването на  престъпната дейност“, обясни Любомир Тулев, експерт по киберсигурност.

Разследващите трябва да изследват всички срещи, разговори и чатове на задържания, твърди експертът. Според него само така ще се разплете целият случай.