Кранът, който горя тази нощ в София, струва над 1 млн. евро и е един от тези, които са помагали за разчистването на дерайлиралите цистерни край Хитрино.

Запален е бил командният му блок. В крана е имало и около тон хидравлично масло, което е лесно запалимо, което обяснява пораженията по него.

Вижте ги в 360-градусово видео:

Заради пожара работата по демонтирането на паметника „1300 години България” ще бъде отложена с около седмица, обясниха от компанията оператор на крана. В момента се чакат експерти от фирмата производител, които да го демонтират, тъй като той вече не може да бъде придвижен на собствен ход.

Охранителите споделят, че често е имало проблеми с хора, които се обявяват против събарянето на паметника.

„Постоянно има набези, блъскат по оградите, прескачат. Заплахи – че ще проникнат в обекта, ще събарят огради, хвърлят камъни – нон стоп. Това е по всяко време на денонощието. За мен това не са случайни хора. Най-вероятно са платени и са поръчани”, коментира един от охранителите на обекта.

Той обаче не е видял никой да се промъква край машината, а и следи от проникване няма.

„Това ме навежда на мисълта, че е хвърлен коктейл „Молотов” или нещо подобно – отвън през оградата”,  добавя той.

От гражданската инициатива „1300 години България” заявиха, че осъждат и се разграничават от палежа на демонтажния кран и изразяват надежда за бързо и успешно разследване на злополучния инцидент.

Оттам отбелязват, че продължават да подкрепя каузата за запазването на паметника с мирни протести и да разчитат на диалог със Столичната община и Министерския съвет за спиране на демонтажа и отваряне на монумента за посетители по повод българското председателство на Съвета на ЕС.

Вижте още във видеото:

Защо изгоря кранът до паметника на НДК?