България може да тръгне по пътя на Полша и Унгария по отношение на върховенството на закона. Така западните медии коментират последните политически събития у нас.

В демонстрациите в България се включват хора от целия политически спектър, пише агенция "Франс прес". И отбелязва, че пристрастността на главния прокурор Иван Гешев се е превърнала в двигател на протестите, който сериозно може да навреди на българския премиер.

"Евронюз" коментира, че Борисов може да се превърне в новата "черна овца" на Европейската народна партия. Вече се надигат гласове, които настояват най-голямото европейско семейство да се дистанцира от българския премиер, допълва медията.

Според "Зюддойче Цайтунг" Европейската народна партия е изразила подкрепа за правителството на Бойко Борисов, но насрещният вятър е дошъл от друг важен партньор - САЩ.

Изданието цитира изявление на американското посолство в София, гласящо, че "всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона".