Властта даде заден ход за болничните. Правителството замрази идеята за изплащане само на 50% от възнаграждението за първите три дни. За сметка на това ще се засили контролът заради фалшивите болнични.

Отлагането на мярката ще продължи месец или два месеца, докато бъде намерен вариант за затягане на контрола върху издаването на болничните листове, обяви премиерът Бойко Борисов.

Около половин милиард лева годишно харчи Националният осигурителен институт за обезщетения при болест, а за последните години броят на болничните листове е нараснал с 60%. За миналата година броят им надхвърля 3 милиона

Снимка: btvnovinite.bg

Ако извадим данните само за болничните до 3 дни, се вижда, че и те се увеличават - за осемте месеца на тази година са малко над 330 хиляди.

На практика през болничните фирмите получават повече пари, отколкото внасят като данъци по всички пера в държавата, поясни премиерът и даде пример с компания, която имала 105 хиляди болнични дни, изплатени за една година.

Управляващите обмислят вариант да създадат специална лекарска комисия, която да проверява издадените листове. По думите на премиера целта е „да не пострадат тези хора, които реално са болни, заради тези, които мамят”. „Знаете, като дойде петък, колко болнични се издават и айде в Гърция на почивка. Ама всички данъкоплатци плащат за това”, подчерта премиерът.

„Има статистика за определени лекари и хора с болничен, който са прекарали в чужбина. Ние ще вкараме повече регулация със съответния санкционен режим за това”, увери здравният министър Николай Петров.

В плевенски завод работодателят е имал случаи, в които се е съмнявал дали болничният не е фалшив. Забелязал, че около 15 септември, когато учениците тръгват на училище, майките масово са в болничен. Разказва и за друг, според него по-фрапиращ случай.

„Мой работник всъщност взе болничен, за да може да работи в частната си фирма, но аз няма какво да кажа, болничният му е валиден”, коментира работодателят Искрен Николов. 

Недко Христов, който работи в завода, твърди, че промяна трябва да има, но тя не трябва да ощетява хората, които наистина боледуват.

Фирми се оплаквали, че работниците им твърде често отсъстват по болест.

Една от тях е с адресна регистрация в село Мусачево. Занимава се с производството на тапицерия за автомобили. Има производствена база и в Ихтиман и Благоевград. Пред bTV от фирмата отказаха коментар. 

По информация на bTV фирмата сама си е направила анализ и е установила, че един лекар в Ихтиман издал почти 200 болнични на работниците им само за първото полугодие на годината.

Друга фирма пък, занимаваща се  с производство на облекло, отчела пред НОИ 105 хиляди болнични дни за 2016 г. Това е струвало на осигурителната система 1,6 млн. лева.

Властта се закани да провери всички съмнителни случаи. Иначе, проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване за догодина, който явно ще бъде прекроен, предстои да се гледа на тристранката в края на тази седмица, след което ще продължи по пътя си, за да стане факт.