Заместник-кметът на София инж. Цветан Божинов е напуснал поста си. Новината беше потвърдена от съобщение на сайта на Столична община, според което оставката на Божинов е била приета вчера от кмета Йорданка Фандъкова.

"Инж. Ангел Джоргов ще е новият зам.-кмет на Столична община в направление  „Обществено строителство“. През април тази година инж. Джоргов беше избран за член на Съвета на директорите на „Метрополитен“ ЕАД. С доклад на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова днес той ще бъде освободен от тази длъжност с решение на Столичен общински съвет и ще може да поеме поста на зам.-кмет по строителството", се казва в съобщението.

Подалият оставка инж. Бoжинoв оглави общественото строителство в София в края на м.г. по лично настояване на Фандъкова. Той застана начело на напълно ново направление в общината, което бе открито заради проблемите с големи публични проекти като ремонта на ул. "Граф Игнатиев" и др. При представянето на Божинов Фандъкова заяви, че избира него, тъй като той имa 30-гoдишeн oпит в cфepaтa, като е работил по строителството на метрото и e pъĸoвoдил гoлeми инфpacтpyĸтypни и cтpoитeлни oбeĸти в Бългapия и чyжбинa. Съобщението за неговото напускане идва, след като през последните дни стана ясно, че Столична община изостава с редица проекти в неговия ресор, сред които ремонта на ключовия булевард "Тодор Каблешков", а на други места отново ще бъде правен "ремонт на ремонта".

Божинов е третият напуснал зам.-кмет в започналия през ноември м.г. пореден мандат на Фандъкова. Преди него през април т.г. си тръгна предишния зам.-кмет с ресор екология Йоана Христова, която бе заменена от бившия член на ръководството на "Топлификация" Десислава Билева. След това шефът на друг нов ресор в Столична община - "Дигитализация" - Владимир Данаилов, си тръгна, за да стане член на управителния съвет на Фонда на фондовете. Преди дни на негово място Фандъкова назначи 31-годишния икономист Генчо Керязов.

Новият заместник-кмет по строителството инж. Ангел Джоргов е доктор по подземно строителство. От 2008 г. работи в общинското дружество „Метрополитен“ ЕАД по изграждането на различни участъци на столичното метро. От 2016 г. е зам.-началник управление „Инвестиционна дейност“ и зам.-ръководител на проекта за Трета линия на метрото.