Европейската статистическа служба изнесе данни за количеството фойерверки на Стария континент. Според последните данни на Евростат Европа е внесла над 110 хиляди тона пиротехника. В пари тя се равнява на четвърт милиард евро.

4 държави държат първенството по фойерверки – Германия с 40 хиляди тона, Холандия с 22 хиляди тона, Великобритания с 10 хиляди тона и Полша с 11 хиляди тона пиротехника.

Снимка: btvnovinite.bg

Не е изненада, че 98% от зарята, която озарява небето над Европа, е от Китай – първия и най-голям производител на фойерверки.

Няма едно мнение по въпроса какви са щетите от зарята.  За някои замърсяването е сериозно, за други – нищожно.

Факт е, че тази година германската Федерална агенция за защита на околната среда призова хората да се откажат от фойерверките в новогодишната вечер.

Най-фините прахови частици, освобождавани при възпламеняването на фойерверките, сериозно замърсяват София, отчита Стефан Димитров, ръководител на Аirbg.info. Той забелязва завишение в пъти, наблюдавайки гражданските станции, които мерят качеството на въздуха. Според него празничните ракети вече се разглеждат като сериозен риск за здравето.

„Всеки, който е почнал да гори и гърми, довечера ще се надиша и натрови с една сериозна доза. Но ние така празнуваме – не сме готови да сложим здравето пред удоволствието да гръмнеш няколко пиратки”, посочи Стефан Димитров. 

Производителят и търговец  на фойерверки Дима Савкова обаче смята, че вредата е минимална. „Замърсяват, но в толкова малко количество, че е пренебрежимо ниско на фона на цялостното замърсяване от колите, отоплението”, смята тя. 

Всъщност и при пиротехниката има различни нива на екологичност. Най-новите са по-чисти.

Експерти съветват всеки, който се тревожи за здравето си, да затвори плътно прозорците довечера.

Всъщност и в Германия се продават все повече фойерверки – въпреки призивите на властите. През 2016 г. оборотът от продажбите е достигнал 137 милиона евро.