Забавянето на българския национален план за възстановяване, който трябва да представим пред Брюксел, за да усвоим над 6 милиарда евро, не е проблем. Това обяви заместник-председателят на Еврокомисията Маргрете Вестегер в специално интервю за bTV пред Светослав Иванов.

Вестегер подчерта, че планът наистина ще е план, ако България заяви пред Еврокомисията ясна политическа ангажираност за неговото изпълнение.

Брюксел е подготвил 806 милиарда евро за възстановяването от COVID-19. И това звучи добре. България ще получи безвъзмездно 6.2 милиарда евро. И това звучи добре. Но що за план е планът,  ако основната част от парите са предназначени за екологични проекти и дигитално развитие? С този въпрос започва разговорът ни със заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестегер.

„Това е шансът на века. Защото всички трябва да се възстановим от пандемията. Но освен възстановяването, ние смятаме, че трябва да направим стъпка към бъдещето. За малкия бизнес, който ще стане по-дигитален, за дигитални услуги, които да бъдат предоставени на гражданите, възобновяемата енергия, по-добър транспорт по релси и по земя. Мисля, че това е шанс за всеки да извлече полза от този план", казва Вестегер.

За София в последните месеци, планът се превърна в политически въпрос. Едни настояваха да бъде изпратен бързо, други заявиха, че се нуждае от подобрение. Проблем ли е това забавяне според Европейската комисия?

Снимка: btvnovinite.bg

"Не мисля, че това е проблем. Проблем би имало, ако няма ясна ангажираност от националните власти. Ако беше изпратен план, който просто някой друг, отвън е написал. Защото това е наистина нещо голямо и има потенциал да промени много неща в живота на обществото. Затова вие се нуждаете от политическа ангажираност. Това е много по-важно от предаването на плана този или другия месец, защото само отговорността за изпълнението му може да го направи успешен", смята еврокомисарят.

Като комисар по въпросите на конкуренцията, в рамките на предишната комисия Маргарете Вестагер принуди "Газпром" да промени изцяло ценообразуването си към Европа. Като част от настоящата комисия, датчанката наложи глоби на технологичните гиганти за почти 18 милиарда евро.

За големите пари, големите интереси и американските санкции по Магнитски и отношението на Брюксел, разговорът с вицепрезидента на Европейската комисия продължава в следващото издание на „120 минути“.