Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем за измама зам.-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов („Обединени патриоти“).

Той е обвинен, че на неустановена дата през август 2012 г. (преди да стане зам.-министър) в София е заблудил собственик на транспортна фирма, че срещу 8000 евро служители от Министерството ще му уредят компанията му да получи допълнително четири броя ЕКМТ/СЕМТ разрешителни (за облекчен режим на международен товарен транспорт, бел. ред.).

Целта на обвиняемия била да набави за себе си имотна облага в размер на горепосочената сума, се казва в съобщението на прокуратурата.

„Зам.-министър Попов е обещал, че ще му съдейства, като му е обяснил, че средствата, които иска, не са за него, а са за представителите на комисиите, които участват при издаването на тези разрешителни“, каза Емилия Русинова от СГП.

Попов е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Разследването продължава.

По случая се е самосезирал главният прокурор Сотир Цацаров след публикации в медиите.

През октомври темата беше повдигната от БСП в парламента. Тогава Попов категорично отрече твърденията, а сега отказа коментар, докато не проведе предварителен разговор с прокурор.