Премиерът Бойко Борисов освободи прокурор Пламен Георгиев като заместник-министър на правосъдието и го назначи за председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Неговият мандат е 5-годишен и започва от деня на попълването на състава на Комисията. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Преди да бъде определен за заместник-министър на правосъдието през 2011 г., Георгиев беше назначен за зам.-административен ръководител на Специализираната прокуратура.

„При избора на Пламен Георгиев за председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество са отчетени неговата висока професионална квалификация, опитът му в системата на наказателното правораздаване, административният му опит в Министерството на правосъдието и доброто име, с което се ползва в юридическите среди”, се посочва в съобщението.

През април 2011 г. премиерът освободи проф. Стоян Кушлев от поста председател на Комисията за престъпно имущество. Той стана известен с роднинските назначения и с огромните заплати, които бе определял на себе си и на приближените си служители.

На негово място дойде юристът Тодор Коларов. През февруари 2012 г. и неговата оставка бе подпечатана от Бойко Борисов с мотива, че „липсва реформаторско мнозинство в комисията и политическа подкрепа от Народното събрание и президента".

Два месеца след като оглави комисията, Коларов поиска оставките на двама от членовете й от парламентарната квота, а по-късно и на трети, но не ги получи.

По-късно той бе уличен в конфликт на интереси, тъй като „се възползвал от поста си, като се е сдобил с GSM и лаптоп на символични цени”.
 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!