"За тази учебна година подходът на МОН включва делегиране на индивидуални права на училищата. Едно училище може да има свой собствен сценарий на фона на националния".

Това обясни зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова пред БНР по повод на работата на училищата в условия на пандемия. Тя посочи, че ако дадено училище няма болни от COVID-19, то ще остане отворено.

"Разработихме ясни алгоритми с ясни отговорности. Търсим баланса между максимално присъствено обучение при минимален риск за учениците и учителите", обясни Гайдарова.

Тържествата за 15 септември

По последни данни тържествата за първия учебен ден ще са присъствени, на открито и по различно време за отделните випуски. Директорите трябва да създадат организация за „стъпаловидно“ начало на празненствата, в зависимост от броя на учениците в съответните класове. 

Необходимо е да се обособят зони за родителите на първокласниците и на учениците, които за първи път постъпват в училището, ако те желаят да присъстват на тържеството.

В случай, че в дадено населено място има указания за провеждането на публични събирания, издадени от Регионалната здравна инспекция или от областния кризисен щаб, то откриването на учебната година трябва да се съобрази с тях.

Според заповедта на МОН празненствата за учениците поне от 1., 5. и 8. клас трябва да се проведат присъствено, ако здравните власти не са разпоредили друго.