Заместник-кметът по културата на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов е освободен от длъжност. Причината - забавяне в процедурата за реставрацията на банята в "Овча купел".

Тя предвижда изocтaвeнaтa бaня дa ce пpeвъpнe в cъвpeмeнeн цeнтъp за въpxoви пocтижeния c изcлeдoвaтeлcĸи лaбopaтopии и cпa ycлyги. 

На идеята за наука и спа граждани реагираха с протестни акции и с отворено писмо до кмета на столицата, че реставрацията ще се извърши по проект, който не е избран чрез конкурс и е минал без обществено обсъждане.

В профила си във „Фейсбук“ Чобанов написа, че преди няколко години знаковите бани в "Овча купел" и "Горна баня" са спасени от неясна приватизация, но обществената работа върви ръка за ръка с отговорността и, ако не успееш да постигнеш очаквания резултат, трябва да я понесеш“, допълни той.

„Подозираме някакво задкулисие и непрозрачност в тази процедура. За нас това е правилната стъпка, би трябвало да има хора, които да понесат отговорност“, заяви арх. Надя Иванова.

„Има ли идеен проект, няма ли идеен проект и кой носи авторските  права? Това трябваше задължително да се изчисти преди да се обяви процедурата, за да може след това тя да върви нормално и, разбира се, тези средства, част от тях са европейски. Там може да бъдат налагани финансови корекции, което ние не можем и не бива да рискуваме“, каза кметът Йорданка Фандъкова.