Въпреки видимото влошаване на качеството на въздуха в София тази сутрин, към момента официалните данни за запрашаването не дават основание за въвеждане на т.нар „Зелен билет” – пълен достъп до градския транспорт за деня срещу 1 лв. Това стана ясно от думите на зам.-кмета по екологията Йоана Христова пред bTV.

Снимка: bTV

Независимата платформа airbg.info засече превишения от над 5 пъти в квартали като „Лозенец”, „Яворов”, „Дружба”, „Витоша”. Данните на общината са по-различни. Измерванията на Изпълнителната агенция по околната среда и водите показват, че за последните 11 часа най-високата моментна стойност на ФПЧ е била в "Младост" - 161 микрограма на кубичен метър.

По данни на Изпълнителната агенция по околна среда през последните 24 часа най-голямо е било замърсянването в кварталите "Надежда", "Младост", "Павлово" и "Хиподрума". 

Снимка: bTV

Според експерти, за превишаването на нормите е допринесла и гъстата мъгла в столицата в ранните часове на деня.

Безветрие и температурна инверсия е причината за мръсния въздух през последните дни смятат от Изпълнителната агенция по околна среда. 

"В тези дни последните, в които имаме превишение на нормата, вятър почти липсва, появява се и мъгла, предполагам, че има и някаква инверсия, защото нашите данни на копитото показват много ниски резултати", заяви Валери Серафимов Изпълнителна агенция по околно среда.

Кметът на столицата допълва и горенето на битови отпадъци, което според нея е основна причина за замърсяването. Затова депутатите от ГЕРБ утре ще внесат в парламента предложение за санкции срещу горенето на отпадъци. 

Снимка: bTV

"Над 60 проверки са направени през последния месец. Но тези проверки не водят до резултат, за това поисках да бъде инкриминирана тази дейност за повече ефект. Апелирам към хората да подават сигнали за горене на отпадъци на открито на телефоните на столичния инспекторат и на телефон 112", заяви Йорданка Фандъкова, кмет на София. 

„Днес се очакваше по прогнозни данни от системата за ранно предизвестяване, разработена от НИМХ, качеството на въздуха в Столична община да е умерено – атмосферните условия позволяват умерено натрупване (на ФПЧ) от 50 до 100 микрограма на кубичен метър осреднено за денонощието. Знаете, че средноденонощната норма е 50 микрограма, очакваха се такива метеорологични условия, че да има леко превишение”, посочи Христова.

По думите ѝ сензорите на общината показват около 50 микрограма на кубичен метър в „Надежда” и „Павлово” и около 30 в „Дружба”: „Ако този тренд се запази, то прогнозата ще се реализира”.

Тя напомни, че „Зелен билет” се въвежда при над 200 микрограма на куб. метър фини прахови частици средно за денонощието или жълт код за мъгла и инверсия, а по думите ѝ няма данни за нито едно от двете.

До момента „Зелен билет” е въвеждан два пъти. „Трябва да сме благодарни, хората се научиха, че въздухът е важен и зависи от всеки един от нас. Тези призиви, които кметът на Столична община прави, срещат голям отзвук, особено сред младите”, коментира Йоана Христова.

Тя припомни, че до средата на януари се приемат заявления за смяна на замърсяващи печки на твърдо гориво.