Над 723 кг тютюн за наргиле на стойност близо 250 000 лева са били задържани  на 16 юли при проверка на товарен автомобил на МП Капитан Андреево, съобщават от Агенция „Митници“.

Пред митническите служители шофьорът, пътуващ от  Турция през България за Босна и Херцеговина, е представил редовни документи за превозваната стока – калибровани метални пръти. 

Снимка: Агенция \"Митници\"

При проверка с рентгенова апаратура се установява, че между декларираната стока в товарното помещение има кашони, пълни със общо 720 кг тютюн за наргиле в различни опаковки без акцизен бандерол. В шофьорската кабина,  са открити още 3,700 кг  тютюн за наргиле, също без акцизен бандерол. 

Акцизната стока от общо 723, 700 кг  с пазарна стойност  близо 250 000  лева е задържана. Стойността на дължимия акциз е 110 002 лева. 

На 19 юли отново на турската граница, но на МП Малко Търново при проверка на лек автомобил са открити близо 20 кг сребърни накити. откриха митническите служители от Териториална дирекция Южна морска и ГД „Митническо разузнаване и разследване“ при проверка на лек автомобил.

В колата от Турция през България за Румъния пътувало семейство с двете си деца, всички румънски граждани. Пред митническите служители на пункта те обявили, че не пренасят никакви стоки или валутни ценности за деклариране. 

Снимка: Агенция \"Митници\"

При проверка в багажното отделение в един от саковете, под торби с покупки, както и в раница между задния ред седалки,  са открити пакети с  бижутерийни изделия от бял метал. От пакетите са извадени общо 5705 синджири, пръстени, обици, гривни, медальони, брошки. 

Според направената от вещото лице експертиза накитите  са  от сребро с висока бижутерска проба 925 с общо тегло 19 610.47 грама на стойност 78 441 лева. Установено е, че накитите са собственост на водача на автомобила, румънски гражданин, който заявил, че стоката е закупил от Турция за магазина си в Румъния.

По двата случая са образувани досъдебни производства.