Страната ни е договорила два вида компенсации за общо 34,5 млн. долара заради забавянето на доставките на платените изцяло партида от първите осем изтребители F-16. Това заяви военният министър в оставка Драгомир Заков по време на изслушване пред ресорната комисия към парламента.

Компенсациите са разделени на два вида – 25 млн. долара ще бъдат отпуснати на България като допълнителна помощ за закупуване на въоръжение във вид на ракети, а 9,5 млн. долара ще бъдат дадени от американците за обучение на пилотите ни по линия на т.нар. високоточни оръжия.

Заков допълни, че има уговорка също ако се забави доставката на първата партида самолети след първото тримесечие на 2025 г., да се отложи и вноската за закупуването на втората партида изтребители.

Според Заков, „подобен компромис“ от САЩ не е бил постиган при такива договори досега.

Договорът за втората партида осем нови изтребителя трябва да бъде одобрен в Министерски съвет идния четвъртък. Ако това не се случи „военно-въздушните ни сили ще бъдат приземени“, каза Заков. Президентът Румен Радев е запознат с проблема.

„Ако парламентът приключи своята работа през следващата седмица, това на практика може да доведе до отлагане на проекта във времето. Тези условия, тази оферта, важат до 1 ноември“, каза Заков.