Американски изтребител F-35 кацна в България. Това потвърди пред журналисти в Пловдив военният министър Драгомир Заков.

Той обясни, че бойните самолети няма да бъдат разполагани на наша територия, а ще участват в мисията от своите бази в съседните страни.

По думите му американските бойни самолети може да не са базирани постоянно в България.

„Това, че няма постоянно базирана мисия по еър полисинг в България за  определен период от време, не означава, че такава операция няма да се провежда в нашето небе. Вчера казах, че България ще продължава да бъде подпомагана от наши съюзници“, каза  военният министър.

Той определи като хибридни информациите, че няма кой да пази родното небе, след като на 31 май приключи мисията на нидерландските F-35 в авиобазата в Граф Игнатиево.

Министър Заков уточни, че четирите изтребителя от Нидерландия вече не се намират на територията на България.

Снощи от публикация в „Туитър“ стана ясно, че американски изтребители F-35 са кацнали в авиобаза "Граф Игнатиево" като продължение на мисията за охрана на въздушното пространство на България от НАТО.

Съобщението е на Съюзническото въздушно командване на НАТО в Туитър, но в него не се посочват броя самолети.

В съобщението на базираното в база Рамщайн, Германия, командване се посочва, че разполагането на американски Ф-35 у нас изпълнява "мисия на дълъг обсег до България в подкрепа на дейностите на НАТО за бдителност на източния фланг".

Тази сряда министър Драгомир Заков добави, че има нужда от актуализация на бюджета на военното министерство. Предстоят преговори за увеличаването на заплатите на военнослужещите, както и на социалните им придобивки.

 Министърът на отбраната присъства в Пловдив на откриването на Международното изложение на отбранителна техника "Хемус"2022.