Закопчаха реанимобил в Слънчев бряг със скоби. Частната линейка, която обслужва северния плаж и няколко от хотелите наоколо, се оказва най-големият нарушител в комплекса. Екип на bTV намери линейката паркирана на тротоара пред един от хотелите в Слънчев бряг.

Във вторник глоба няма, но за това, че има обичай да я паркира тук през деня, шофьорът на линейката два пъти се сдобива с акт. Така, вместо да е в готовност да спасява давещи се на плажа, реанимобилът стои закопчан с часове.

„Тук имаше друга кола. И аз му казвам: „Добре, тази кола, защо не я вдигаш или закопчаваш?" Мълчат, нищо не отговарят. Казвам му: „Тази кола е със специален режим, показвам му, пак нищо не отговарят. След два дена пак дойдоха и я закопчаха, пак им звъним, идват: „Ще плащате ли?”, разказва Иван Паскалов - шофьор на частната линейка.

„Проблемът беше, че линейката беше закопчана около обяд и плажът беше без линейка в тези часове. За първа година се случва линейка да бъде санкционирана от така наречения паяк”, допълва Радослава Чавдарова - медицинска сестра.

Според фирмата за управление и контрол на трафика в Слънчев бряг обаче въпросната линейка всъщност не е линейка и не е автомобил със специален режим на дейност, извършващ неотложна дейност. Това било „едно медицинско такси, чиято тарифа е доста по-висока от таксата за заскобяване”.

„Като има нещо, звънят ми от плажа и тръгвам. И гледам максимално близо да ми е, защото не мога да я спра линейката на 1 километър, като стане нещо да тичам, докато пристигнем...”, казва шофьорът на линейката.

От КАТ обясниха, че и линейките нямат право да нарушават Закона за движение по пътищата и да спират в нарушение, когато не са с пациент. „Трябва да намери място, където няма да пречи на движението, където няма да пречи на другите посетители и туристи, които също могат да помислят, че могат да паркират по този начин, в комплекса”, добави Станислава Арнаудова - изп. Директор на фирмата за управление и контрол на трафика в Слънчев бряг.

Нито хотелиерите, нито концесионерът на плажа осигуряват паркомясто, тъй като подобно задължение не влизало в договора. За да не се глобяват до без край, от фирмата предлагат решение. „Част от синята зона ще бъде организирана маркирано надлежно, но така че е специализирано за неговия автомобил и естествено, ще се съобразим то да бъде винаги свободно”, обеща Арнаудова.

Таксата за сезона е 200 лева.