Управленска нищета и погазване на Конституцията - това бяха само част от обвиненията днес в Народното събрание. Повод за тях стана законът срещу прането на пари, предложен от управляващите.

Тонът се изостри, след като стана ясно, че законът предвижда увеличаване на правомощията на ДАНС за разследване на прането на пари. И още - банките ще могат да събират информация дали клиентите им са в делови връзки и отношения с политически лица. 

На проверка ще подлежат и членове на ръководствата на политическите партии. Според управляващите промените са заради хармонизиране с европейското законодателство.

Според опозицията пък това ще репресира бизнеса и хората. Опозицията обяви, че заради този закон се страхува от политически репресии.

„В текстовете на закона е предвидено да бъдат разследвани лица, които се занимават с политическа дейност, и техните близки”, отбеляза Красимир Янков от БСП.

От ГЕРБ твърдят, че промените се изискват от Брюксел. От партията обвиниха БСП, че са срещу европейското ни членство.

„Предизвикайте един референдум България да напусне Европарламента”, каза Димитър Лазаров.

„Когато България влезе в НАТО и ЕС, нямаше референдум, никой не попита българския народ дали е съгласен”, отговори му Александър Паунов от БСП.

Дебатът се ожесточи и се стигна до обиди и нападки, някои от които съвсем извън темата на дискусията.

“Mоля ви, дръжте се сериозно, знам колко е важно да направите съответното популистко изказване”, отбеляза Цветан Цветанов от ГЕРБ.

„Когато се роди голямата ми дъщеря през 1995 г., не можех да си купя памперси”, призна по време на дискусията той.

„Този закон, както е предложен в момента, е на границата на нарушаване на Конституцията и на основните права на гражданите. Къде отива конституцията? На кино”, заяви Валери Жаблянов от БСП.

„Вие задавате въпроса къде са отишли парите - у едни невероятни добри тъщи, които купуват по шест апартамента на година на добрите момчета”, коментира Румен Гечев от левицата.

Законът предвижда още установяване на произхода на парите в банковите сметки, а ако той е съмнителен - сезиране на финансовото разузнаване и ДАНС.  

На първо четене законът беше приет, при това само с един глас против. От БСП обаче се заканиха, че ще го бойкотират на второ четене, ако текстовете не бъдат прецизирани.