Родителите, които искат да получат социална помощ заради затворените училища и детски градини, трябва да подадат документи в социалните служби още в първите дни на април. Ако не успеят да го направят, средствата ще им бъдат платени през май.

Заради затварянето на учебните и детски заведения за 10 дни семействата с едно дете могат да получат 325 лева, а с две и повече деца 487 лева. Ако затварянето се удължи и след 31 май, тогава помощта ще се удвои.

За да се ползва този тип подмомагане има и подоходен критерий. На член от семейството трябва да се падат под 975 лева месечно. Не се изисква родителят вече да е използвал платеният си отпуск.

Нина Светославова от Враца има двама ученици и от началото на седмицата е в неплатен отпуск, тъй като децата отново учат пред компютрите. „Абсурд е бабите и дядовците да се справят с тези нови технологии и ние трябва да сме до децата си“, казва тя.

Тъй като решението за затварянето на училищата и детските градини за настоящите 10 дни е взето на национално ниво, бележки от детските градини и училищата няма да се изискват.

Кой е последният ден за подаване на документите, за да могат парите да се получат през април, а не през май?

„Ако искат на 15 април да получат парите, най-късно до 8-мо 10-то число, даже 5-то 6-то е най-добре. Ако прескочим, парите ще бъдат платени на 15 май“, обяснява Зоя Попова, главен експерт „Социални и семейни помощи“.

По закон срокът за обработка на документите е 27 дни. Ако онлайн обучението се удължи, родителите ще трябва да предоставят служебна бележка за доходите и за месец април.

От Агенцията за социално подпомагане заявиха, че не могат да ползват служебно данните за доходите от НАП или НОИ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!