Започналото вчера застудяване продължава днес с пълна сила в цялата страна, като вече в много градове у нас могат да си честитят втория сняг за този сезон.

10-15 см е покривката на места източно от Плевен.

Зрители на bTV изпращат през платформата „Аз, репортерът” кадри със заснежени улици и междуградски пътища в Плевен, Ловеч, Габрово, Разград, Варна и др.

Над 300 машини обработват републиканските пътища в районите със снеговалеж, съобщиха от пътната агенция. Превалявания от сняг има в почти цяла Северна България - в областите Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Русе. По-слаб снеговалеж има в областите Силистра, Бургас и Хасково.

Ограничение на движението има на път II-35 Троян – Кърнаре. Въведена е забрана за движение на товарни МПС над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета.

Има и информации за затруднено движение по виадуктите на АМ „Хемус”. Най-тежка е ситуацията в Ловеч, шофьори съобщават за верижна катастрофа край Българене, до Севлиево се стига трудно.

Както винаги в подобни ситуации, не тръгвайте на път, ако автомобилът ви не е оборудван със зимни гуми, не носите топли дрехи и не сте напълно сигурни дали ще успеете да стигнете до вашата дестинация с наличното гориво, ако тя е по-отдалечена.

Традиционно има водачи, които не се съобразяват с тези елементарни предписания и се налага властите да отстраняват катастрофирали или аварирали автомобили, които предизвикват огромни задръствания.