Срамни, шокиращи, обезпокояващи - с тези епитети лидери от цял свят осъдиха размириците във Вашингтон, където привърженици на Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса по време на ключово заседание.

Осъдителна реакция има и от София.

„Насилието никога не е решение, а общественият ред трябва да бъде възстановен, за да има мирен преход на властта“, написа в „Туитър“ министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Как реагираха някои от световните лидери

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че "Тръмп и привържениците му трябва в крайна сметка да приемат решението на американските избиратели и да престанат да потъпкват демокрацията".

"Нищо не може да оправдае тези опити със сила да се провали един законен и съответстващ на правомощията преход", заяви британският премиер Борис Джонсън.

"Няма да отстъпим пред насилието на тези няколко души, които искат да поставят под съмнение демокрацията. Когато в една от най-старите демокрации в света привърженици на един отиващ си президент подлагат на съмнение чрез оръжия законните резултати от избори, то това е атака срещу една универсална идея“, заяви френският президент Еманюел Макрон.

"Вярвам в силата на институциите и на американската демокрация. Мирният преход е в центъра им. Джо Байдън спечели изборите. Радвам се, че ще мога да работя с него в качеството му на бъдещ президент на САЩ", каза на председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разкритикува шокиращите сцени във Вашингтон и призова за уважаване на резултатите от президентските избори в САЩ, спечелени от Джо Байдън.

Италианският премиер Джузепе Конте припомни, че насилието е несъвместимо с упражняването на демократичните права и свободи и изрази доверие в силните институции на САЩ.

Канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че канадците са дълбоко обезпокоени и натъжени от атаките срещу демокрацията в САЩ.